+90 232 386 10 00
+90 232 386 28 78
+90544 386 10 03
info@fizimer.com
8708/2 Sk. No:2 Kat:3 Karaman İş Merkezi, 35610 Çiğli/İZMİR
Bel-Boyun Ve Omurga Rahatsızlıklarının Tedavisi Kurumumuzda SGK Tarafından Karşılanır.
Omurganın baş/kafanın hareketini sağlayan 7 adet omurunun birbiri ile eklemleşmesi ile oluşur. Eklemlerin arasından 8 adet sinir çıkar.
Burdaki rahatsızlıklar kafa ve baş hareketini doğrudan, omuz hareketini dolaylı olarak etkiler.
Boyun omurlarının arasından çıkan sinirlerin sıkışması, basıya maruz kalması boyun ağrısı ve boyun kaslarında spazma sebep olabilir. Ayrıca sinirlerin uyardığı bölgelerde karıncalanma, uyuşma ve duyu ile güç kaybı olabilir.
Boyun omurları arasındaki disk denilen jelatinimsi yapının özelliğini yitirerek binen yükü dengelemedeki görevini ( süspansiyon) yerine getirememesi ile eklem hareketlerinde ağrı ve kısıtlılıklar oluşmasına yol açar.
Sternocleidomastoideus (SCM) kasının doğuştan yada sonradan olan travmalarla tek taraflı kas spazmı yada spastisitesidir.
5 adet eklemden oluşur. Vücut yükünün bacaklara aktarılmasını sağlar, yüke bağlı hareket kabiliyetinin azalması, omurlar arasından geçen sinirlere basının artması ile rahatsızlıklar oluşur.
Bel omurlarının arasından çıkan sinirlerin sıkışması, basıya maruz kalması boyun ağrısı ve boyun kaslarında spazma sebep olabilir. Ayrıca sinirlerin uyardığı bölgelerde karıncalanma, uyuşma ve duyu ile güç kaybı olabilir.
Doğuştan yada sonradan travma ile ortaya çıkan, bel omurlarının öne doğru kaymasıdır.Bu durum da sinirlere bası ve sıkışmaya yol açarak bel fıtığı ile benzer bulgulara sebep olur.
Bel omurları arasındaki disk denilen jelatinimsi yapının özelliğini yitirerek binen yükü dengelemedeki görevini ( süspansiyon) yerine getirememesi ile eklem hareketlerinde ağrı ve kısıtlılıklar oluşmasına yol açar.
Bel omurlarındaki fıtık yada kireçlenme sebebiyle bel omurları arasından çıkan siyatik sinirlerinin (L4-L5-S1-S2-S3) sıkışması sendromudur.
Omurganın 3 düzlemdeki patolojik eğriliğidir. -Frontal düzlemde :sağ/sol -Sagittal düzlemde ön/arka -Axial düzlemde dönme (rotasyon) Eğrilik mevcuttur. 2’ye ayrılır
1.Fonksiyonel Skolyoz: Öne eğilme ile eğrilik ortadan kaybolur. Eğrilik olsa da omurgada dönme (rotasyon ) yoktur. İlerleyici değildir. Genelde ağrı yada kas spazmına bağlı ortaya çıkar, pozisyoneldir.
2.Yapısal Skolyoz : Öne eğilmek eğriliği düzeltmez. Eğriliğe omurganın rotasyonu da eşlik eder. İlerleyicidir.
Skolyoz’un seyri başlangıç yaşı ile oldukça korelasyon gösterir, erken yaşta ( gelişme dönemi öncesi yada gelişme döneminde ) başlangıç hastalığın progresyonunu ( ilerleme ) hızlandırabilir. Kas-iskelet sisteminin gelişimini henüz tamamlamamış olması nedeniyle, oluşan eğriliğe göre şekillenecek olan kas iskelet sistemi, hareketlerde kısıtlayıcılık, esneklik kaybı, kas kuvvet dengesizliklerine, kas kısalıklarına ve gereğinden fazla uzamış kay boylarına sebep olabilir ve erken teşhis edilip tedavi edilmediği takdirde hasar kalıcı olabilir.Erken dönemdeprofesyonel yaklaşım ile uygulanacak Fizik tedavi ve Rehabilitasyon programı hastalığın progresyonunu yavaşlatması açısından çok önemlidir.
Omurga tutulumunun da eşlik ettiği sistematik romatizmal bir hastalıktır. Hastalık omurgada bağların ve tendonların kemiğe yapışma yerlerinde inflamasyona (iltihap) yol açar ve burda kemikleşmeye sebep olması nedeniyle rijit (sert) şekilde omurgada hareket kısıtlılığına sebep olabilir. Profesyonel yaklaşım ile uygulanacak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı hareket kısıtlılıklarını minimalize ederek, omurga esnekliğinin sürdürülmesini sağlar, dik duruş postürünün korunmasına yardımcı olur.