Logo

SAĞLIĞINIZA ARTI DEĞERLER KATIYORUZ.


Icon

Telefon

+90 232 386 10 00

+90 232 386 28 78

+90544 386 10 03

Icon

E-posta

info@fizimer.com

Icon

Adres

8708/2 Sk. No:2 Kat:3 Karaman İş Merkezi, 35610 Çiğli/İZMİR


Duysal Bütünleme Terapisi

Anasayfa/Duysal Bütünleme Terapisi

Duyu Bütünleme Terapisi Nedir?

Duyu bütünleme terapisi, beynimizin duyusal bilgileri nasıl aldığı ve bu bilgileri nasıl işlediğiyle ilgilenen bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem 1960’lı yıllarda Dr. Jean Ayres tarafından University of Southern California 'da yapılan çalışma ve araştırmaların ardından uygulamaya konulmuş, devam eden süreçte tüm dünyada, çocuklar için, özellikle serebral palsi ve otizm başta olmak üzere birçok problemin çözümünde oldukça önemli bir tedavi yöntemi olarak uygulanmaya başlanmıştır. Bu tedavi yönteminde başlıca bildiğimiz 5 duyu olan görme, tatma, duyma, koklama, dokunma ve bunların dışında olan 3 duyu vestibüler, propiosepsiyon ve interosepsiyon ile ilgilenilir. Bu duyulardan aldığımız bilgilere göre günlük hayatımızda yapmamız gerekenleri olması gerektiği şekilde yapabiliriz.

Neden Duyu Bütünleme Terapisi?

Duyu bütünleme terapisindeki amaç çocuğun her zaman mutlu, iletişime açık ve ortamdaki uyaranları rahatlıkla tolere edebilir halde olmasını sağlamaktır. Olumlu tecrübeler öğrenmeyi daha kolay hale getirir. Tedavi sırasında mutlu olan çocuk iletişimi sürdürür ve oyun sırasında öğrendiği bilgileri günlük yaşamına çok daha kolay entegre eder. Çocuk ancak dünyayı normale en yakın şekilde algıladığında öğrenmeyi gerçekleştirebilir. İçinde bulunduğu dünyayı en iyi algılama da ancak duyusal bütünlükle sağlanabilir. Duyu bütünleme terapisi direkt olarak çocuğun merkezi sinir sistemini etkilediği için sinir sisteminin gelişmesini sağlar. Bu sayede çocuğun çevresiyle olan sosyal, duygusal ve fiziksel etkileşimine katkıda bulunulur.

Duyu Bütünleme Terapisinde Nasıl Yol Izlenir?

Duyu bütünleme terapisi sırasında her çocuk kendi içinde farklı bir birey olarak kabul edilir çünkü her çocuğun farklı duyusal bozuklukları ve farklı bir kişiliği vardır. Terapi seanslarının başında çocuk değerlendirilir ve hangi alanlarda ne şekilde sorun yaşadığı tespit edilir. Çocuğun problem yaşadığı alanlardaki bozukluğun davranışlarına ne şekilde yansıdığı gözlemlenir ve uygun terapi programı çizilir. Terapi sırasında aile sürecin en önemli parçasıdır ve fizyoterapistle aile, çocuğun da içinde olduğu bir takım gibi çalışmalıdır. Terapi süreci içinde standart bir terapinin dışında çocuğun terapi sırasındaki ihtiyaç ve arayışları göz önünde bulundurulur ve aileye de çocuğunun neye ihtiyacı olduğunu anlaması için eğitim verilir. Unutulmaması gereken en önemli nokta terapilere devam eden çocuğun bir birey olduğu ve asla standardize edilemeyeceğidir. Terapiler çocuğun ve ihtiyaçlarının önderliğinde sürdürülür.

Avantajları Nelerdir?

Klasik fizik tedavi yöntemlerinden farklı olarak engelli çocukların günlük hayatında yapmakta zorlandığı günlük aktivitelerin üstünde durduğu için ve bu süreçte gözden kaçırılan duyu eksikliklerini gidererek çocuğun kendi yapması gereken aktiviteleri eğlenceli bir şekilde öğretme ve geliştirme amacıyla yapıldığı için diğer tedavi yöntemlerinden avantajları vardır.

Uygulama Kolaylıkları Nelerdir?

Duyu bütünleme tedavisi uygulanması için bu tedaviye uygun bir duyu bütünleme odası olması gerekmektedir. Bu güvenli ve çocuğun her türlü eksik olan duyularını bütünlemek için kurulan odada engelli çocuklarla uzman kişiler ve gerekiyorsa ailesiyle bir arada çalışarak engelli çocukların günlük hayata adapte olması sağlanır.

Bize Ulaşın